Jubileum Van der Geest Vastgoedonderhoud

100 jaar vakmanschap vieren we samen!


We kijken met trots terug op een feestelijke middag die we samen met ons netwerk, zowel zakelijk als privé, hebben beleefd. In de prachtige Grote Kerk op de Oude Markt van Enschede nam André Kuipers ons mee in de wereld van innovatie. Hij liet ons zien hoe ontwikkelingen in de ruimtevaart ook van invloed zijn op ons dagelijkse leven nu en in de toekomst.

Koninklijke OnderhoudNL verraste ons met een gouden penning en een prachtig kunstwerk voor onze inzet voor de branche. Ter ere van ons jubileum kozen we Stop Armoede 053 als organisatie om te ondersteunen met een gift en hiermee iets terug te geven aan onze maatschappij. Een middag waar wij, als familiebedrijf van der Geest, nog lang en met veel plezier op terug zullen kijken!

 

Tubantia, 9 juli 2022, tekst Angelique Kunst

Schilderen met vintage jeansvezels: 100-jarig Van der Geest blijft vernieuwend


Bedrijf: Van der Geest Vastgoedonderhoud
Opgericht: 1922
Activiteit: vastgoed onderhoud
Medewerkers: 85
Omzet: 10 miljoen

Verleden

Jan van der Geest is in 1899 één van de vele Friezen die naar Enschede trekt om daar in de snelgroeiende textielindustrie te gaan werken. Hij wordt geen wever of spinner, maar komt bij textielfabriek Jannink in dienst als schilder. Na ruim 20 jaar in loondienst vraagt Jannink hem of hij een eigen bedrijf wil beginnen: dan kan hij bijvoorbeeld ook schilderwerk doen in nieuwbouwwijk Pathmos. Jan begint in 1922 voor zichzelf, en al snel komen zijn zoons Dirk en Cornelus bij hem in dienst. 

Van der Geest blijft in de eeuw daarna een familiebedrijf. Met de huidige directeur Bas (in het bedrijf sinds 1992) en Dick (sinds 2003) staat nu de de vierde generatie aan het roer. Bas volgde zelf alle vakopleidingen en mag zich ‘meesterschilder’ noemen. Toen  vader met pensioen ging vroeg hij zijn broer Dick, die in de ict werkte, of hij ook in het bedrijf wilde komen. Het werkte: „We vullen elkaar mooi aan".  

Heden

Van der Geest is inmiddels een bedrijf  in vastgoedonderhoud. Bas: „Want hoe gaat dat, als je op de ladder staat om te schilderen? Je ziet een scheve dakpan, een kapot kozijn, gescheurd voegwerk. En ook dat wil je aanpakken. We hebben nu dus bijvoorbeeld ook timmerlieden in dienst. En we werken samen met een aantal bedrijven die ander onderhoudswerk doen. Wij voeren dan de regie en zijn eindverantwoordelijk." Van der Geest werkt voor grote opdrachtgevers als woningcorporaties en zorginstellingen, maar ook voor particulieren.

In de kern is het bedrijf niet veranderd. Dick lacht: „We werken nog altijd met een stokje met een bundel haren er aan, net als 100 jaar geleden.” En ook Pathmos zit nog altijd in het pakket: Van der Geest heeft daar een onderhoudscontract voor de woningen van corporatie De Woonplaats. Maar ondanks de eerbiedwaardige leeftijd is Van der Geest een springlevende en innovatieve onderneming.  Bas: „We willen betekenisvol zijn voor onze omgeving. En dat betekent dat je nadenkt over oplossingen voor de grote problemen van onze tijd, zoals grondstofschaarste en milieubelasting.” Zo werken ze volgens de principes van het circulair bouwen. Bas: „Oude kozijnen bijvoorbeeld worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt, of er wordt spaanplaat van gemaakt, of desnoods stalstrooisel. Maar je gooit niks weg.” 

Ze werken ook aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Een bijzondere innovatie is structuurverf op basis van textielvezels. Bas: „Bij textielrecyclingsbedrijf Frankenhuis in Haaksbergen verwerken ze zeker drie ton oude spijkerbroeken per week. Die vezels worden door mensen van zorginstelling Aveleijn gemengd met milieuvriendelijke lijm, en dat gebruiken wij als duurzame wandbekleding. Optimale recycling, en het werkt ook nog isolerend en geluidwerend.”

Naast hergebruik ligt ook de focus op de ontwikkeling van nieuwe materialen. Zo hebben ze in samenwerking met drie partners een nieuw soort kozijn ontwikkeld. Gemaakt van duurzaam, lichtgewicht composiet, dat wordt gecombineerd met een heel nieuw soort isolerend glas. Slechts zes millimeter dik, maar even isolerend als de huidige driedubbele beglazing.  

Toekomst

Beide directeuren kijken verder dan hun eigen bedrijf: ze willen een bijdrage leveren aan de toekomst van hun vakgebied. Zo zit Bas in diverse landelijke besturen, waar hij de boodschap over duurzaamheid en innovatie met passie uitdraagt. Dick is bestuurslid in de opleidingskoepel, die moet garanderen dat er ook in de komende decennia nog genoeg vakmensen beschikbaar zijn in de branche.

Of hun eigen kinderen ooit de onderneming zullen voortzetten? Van de volgende generatie werkt er nu één in het bedrijf.  „We zeggen tegen hun hetzelfde als onze ouders tegen ons zeiden. Het hoeft niet, maar als je graag wil ben je van harte welkom.”